fredag 19 maj 2017

Gässlingar m.m, 19 maj

Blev en fototur igår för att se om småttingar tillkommit i dammarna och om gässlingar vågat sig fram ur vassen vid Vendelsjön. Svarthakedoppingen såg jag inte igår och inte heller i början av veckan när jag var där. Hoppas de ruvar och att jag varit där fel tid på dagen (fm) för att se dem. Såg en knipa (hona) och gräsänder. Tycks mig som det börjar bli den tid då hannarna drar sig tillbaka efter sin insats till en ny generation, och dags för dem att inta eklipsdräkt och rugga. Så ingen skymt av svarthakedoppingarna men väl en gräsandshona som simmade tvärs över dammens bredd med sin kull om nio. De första småttingarna jag sett i år.

 
 
 
Sen vidare till Dammen där jag var förbi i söndags på väg hem från 60-årsfirande i Nyköping. Då kunde jag bara se sothönorna och rörhönorna. Inte ens en skymt av kniporna. Igår var både hona och hane knipa där, men inget smått. Såg däremot inte skymten av sothönorna, men en rörhöna simmade snabbt mellan vassruggar. tre fyra gräsandshannar hade tillkommit.
 
 
 
Vidare till gässlingarnas plats och denna gång fanns ett gäng i ett hörn i vasskanten.
 
Och här några av de övriga fotona. Blommor ÄR svårt. Tänker att jag kan öva på att fota sådana i Uppsalas innerstad som avkoppling i sommar (och med "rätt" objektiv). Finns mycket fint där. Linnés Hammarby är också nära till.
Hua för alla dessa cyklister på småvägar så här års!

 




 
Först om en vecka får jag tillgång till mitt "kreativa rum" men mentalt är jag redan där, så vet inte när nästa fototur blir. Men visst kommer jag att vid tillfälle kolla om dammarna fått tillökning. Och då lägga ut bilder här. 

6 kommentarer:

  1. Nydelige bilder, jeg har en forkjærlighet for humler...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! Ja det är något visst med humlor och bin. Getingar däremot....

      Radera
  2. Ja fina bilder!☺️☀️Jag är en sådan där cyklist ibland men i långsamt tempo på damcykel.😉

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! Man är ju så himla rädd att köra på någon! Och dessa som far fram som de ägde vägen... Annars ett fantastiskt sätt att hinna se landskapet.

      Radera
  3. Fina bilder tycker jag, ska bli kul att se även dina blombilder i fortsättningen. Bra att du inte överger dammen helt, för jag ser förstås fram mot bilder även därifrån!
    Och lycka till med vad det nu är du förmodligen nu hunnit sätta igång med. :)
    Berit E

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! Livet är ju inte alltid spikrakt och blir som man tänkt sig... Men nu igång med mitt "projekt" - eller snarare imorgon. Tänkt mig en dammtur först :)
      /g

      Radera